Home Medic

Ходете на разходка за здраве

Всички знаем колко е важно движението и чистият въздух за общото ни ЗДРАВЕ. За мнозина обаче късият ден, студеното и мрачно време са причина да бързаме да се приберем на топло.

Така през зимния сезон драстично намаляваме двигателната си активност и се обездвижваме, което неминуемо се отразява на тялото ни. За съжаление липсата на движение се признава като един от основните рискови фактори за развитието на сърдечно-съдовите заболявания. Изследванията показват, че хората, които поддържат активен начин на живот имат 45% по-нисък риск от развитие на сърдечно-съдови заболявания, отколкото тези с ниска двигателна активност.

Можем да подобрим начина си на живот като си поставим изпълними цели и ги следваме. Тялото ни има нужда от умерена физическа активност поне три часа в седмицата, за да се чувстваме добре. Направете първата стъпка като отбележите колко време сте били физически активни през следващите 7 дни и си съставете план как да подобрите резултата. Далеч не е задължително да се абонирате за посещения в спортен център. Започнете с повече ходене пеша, това не изисква допълнителни умения и планиране. С регулярно ходене можете да подобрите сърдечните рискови фактори като висок холестерол и кръвно налягане, диабет, затлъстяване и психически стрес.

Ходете на разходка, за да сте здрави и щастливи!