Home Medic

Ранна диагностика на женското здраве

Ранната диагностика, своевременното откриване, адекватните терапевтични мерки, както и промените в стила на живот могат да предотвратят, забавят и сериозно да повлияят хода на онкологичните заболявания!
Ракът е лечим на 100%, когато е открит в ранен стадий, защото тогава обемът на хирургичната интервенция е значително по-малък, а следоперативният период е по-лек и последващото лечение е по-кратко и много по-ефективно.
За съжаление предраковите състояния и ранните стадии на заболяването обикновено не предизвикват болка или други клинични симптоми, затова най-често ракът се открива едва когато е в напреднал стадий.
Ето защо от съществено значение за ранното диагностициране на всяко злокачествено заболяване е провеждането на редовни профилактични прегледи, които следва да започнат от млада възраст.
Ракът на гърдата е най-честото онкологично заболяване сред жените по целия свят. В България всяка година се диагностицират около 4000 нови случая на рак на млечната жлеза и същевременно около 1300 жени умират.
По-голямата част от жените, които страдат от това болестно състояние, са над 50-годишна възраст. В последните години обаче се наблюдава рязко спадане на възрастовата граница, като зачестяват случаите на рак на гърдата при жени под 40-годишна възраст.
Препоръките на СЗО са всяка жена над 30 г. да се преглежда веднъж годишно, а тези над 50 г. – два пъти годишно.
Заповядайте в нашия център!