Home Medic

При подготовката за кръвно изследване – какво е необходимо да знаем?

С цел да се установи здравословното състояние и при необходимост да бъде поставена точната диагноза, лекарите назначават лабораторни кръвни изследвания на своите пациенти. 

Много често се изисква вземането на кръвна проба да бъде направено след период на въздържане от консумация на храни, кафе и всякакви други напитки, с изключение на вода. Причината за това е, че приемът на хранителни вещества може да окаже влияние върху показанията и резултатите да се окажат неточни. 

Колко време е необходимо да се гладува преди кръвно изследване?

Периодът на гладуване зависи от теста, в повечето случаи се препоръчва да бъде 8 часа. При някои по-специфични тестове е необходимо да се гладува в продължение на 12 часа преди вземането на пробата.

Съвет: Насрочете изследването си за ранен сутрешен час. По този начин часовете, през които се налага да гладувате, преминават докато спите.

Влияе ли кафето на резулатите от кръвните изследвания?

Пиенето на кафе непосредствено преди вземането на кръвна проба може да се отрази на резултатите поради съдържанието си на кофеин и разтворими растителни вещества. Кафето е и диуретик, което означава, че би стимулирало отделянето на повече урина, вследствие на което би имало дехидратиращ ефект. Колкото по-малко хидратирано е Вашето тяло, толкова по-трудно може да бъде за медицинската сестра или медицинския специалист, който взема кръвната проба, да намери подходяща вена. Това може да направи кръвното изследване по-трудно или по-стресиращо за Вас.

Позволена ли е консумацията на вода преди изследването?

Консумацията на вода преди вземането на кръвна проба е препоръчителна, освен ако Вашият лекар не Ви е инструктирал да не пиете. Поради хидратацията след прием на вода, вените стават по-плътни и видими, което улеснява процеса на вземане на кръв.

Съвет: Погрижете се тялото Ви да бъде добре хидратирано поне два дни преди теста и опитайте да изпиете няколко чаши вода преди да отидете в лабораторията.

Други фактори, които могат да повлияят на резултатите

Освен храната и напитките, препоръчително е да се въздържате и от следното преди кръвен тест:

  • Алкохол: Алкохолът може да повлияе на нивата на кръвната захар и мазнините, което води до неточни резултати при кръвни тестове, изискващи гладуване.
  • Пушене: Тютюнопушенето също може да се отрази на резултатите от кръвните тестове. Ако сте инструктирани да се въздържате от хранене в периода преди теста, препоръката би се отнесла и до пушенето.
  • Дъвчене на дъвка: Дъвченето на дъвка, независимо дали съдържа захар, може да ускори храносмилателните процеси, което от своя страна да повлияе на резултатите.
  • Физически упражнения: Упражненията също биха ускорили храносмилането и по този начин биха повлияли на резултатите. Препоръчва се ограничаването им през периода на гладуване.

В случай че сте консумирали храни и напитки или не сте спазили някоя от горепосочените препоръки в периода преди теста, информирайте медицинския специалист преди вземането на кръвна проба, за да прецени дали се налага пренасрочване на изследването.

Препоръчваме да се допитате до Вашия лекар за спецификите на назначеното Ви кръвно изследване, за да получите най-точни насоки относно подготовката.