Home Medic

За здрав стомах

Д-р Александров има ли формула за „здрав корем“? Какъв е Вашият съвет за здравословен хранителен режим?

„Здрав корем“ е разтегливо понятие със субективен характер, а още по-субективни са и факторите, които обуславят наличието на навици, които да допълнят определени характеристики, водещи до формула. Здравословен хранителен режим е балансиран хранителен режим, към който може да се придържа всеки, въпреки забързаното ежедневие, ако положи може би малко повече усилия в тази връзка, естествено тук изключвам хората, които имат заболявания, поради които при тях режимът на хранене, така или иначе е обособен спрямо техните нужди.  

Кои са най-често срещаните гастроентерологични заболявания? Кои са факторите, които ги причиняват?

Ако трябва да сме екзактни и да следваме от анатомична гледна точка хода на Гастроинтестиналния тракт, бих казал, че често срещани заболявания са: Гастроезофагеална рефлуксна болест /ГЕРБ/, Гастрит – остър /особено Хеликобактер пилори асоцииран и др./, като по една или друга причина не са за подценяване и хроничните форми на гастритите, Гастроентерити, Синдром на дразнимо черво -  IBS/Irritable bowel syndrome/, IBD /Inflammatory bowel disease/ - Болест на Крон, Улцерозен колит, за съжаление неопластичните заболявания също се увеличават по честота дори и в световен мащаб. 
Фактори, които могат да провокират дадено заболяване са както екзогенни – външни, така и ендогенни – вътрешни и съвкупността от тях води до всякаква патология, дори и с гастроентерологичен характер. Това, което мога да споделя е, че алкохолът, тютюнопушенето, прекомерна употреба на червени меса, генетичната предиспозиция,  среда с вредни химикали и др. са всепризнати рискови фактори, водещи до заболявания в човешкия организъм.

Колко често е нужно да се прави профилактика на коремните органи?

Профилактиката в здравеопазването още от студентската скамейка, знаем, че бива първична, вторична и третична. За мое съжаление ще кажа, че нашето население обикновено няма навика за  ежегодно провеждане на профилактични прегледи, които биха им били от полза, спрямо  здравословният им статус. 

Кога трябва да обърнем внимание на стомашния дискомфорт и да потърсим специалист?

Според мен трябва да се търси мнение на специалист, не когато се появят т. нар. „алармиращи симптоми“, защото те обикновено са предвестник на сериозно заболяване или когато симптомите, не само че са довели до заболяване, а дори и са налични усложнения, което до известна степен се припокрива с по-горе написаното. Този въпрос по-скоро засяга темата с профилактиката в интерес на истината. Стомашният дискомфорт може да се прояви под всякаква форма и по всякакъв характер и това разбира се да не означава веднага заболяване. Внимание за здравословното състояние винаги трябва да се обръща!