Home Medic

Усложнения на сърце след COVID-19

Д-р Николов е завършил Медицинския Университет в София като част от практическото си образование получава в кардиологичното отделение на болница Vivantes Neukölln в Берлин, Германия. Докторант е към Медицински университет в София. През 2020 г. получава допълнителна квалификация по „Инвазивна кардиология“. Д-р Николов продължава да практикува в кардиологичното отделение на Александровска болница и е част от екипа на Home Medic. Интересите му са в областта на интервенционалното лечение на исхемичната болест на сърцето и хроничната артериална недостатъчност на долни крайници.

Д-р Николов, кои са най-често срещаните сърдечно-съдови усложнения след преболедуване от COVID?

COVID-19 е инфекция, причинена от SARS-COV-2 вируса, изолиран за първи път в гр. Ухан в края на 2019 г. Изминаха почти две години от появата на този вирус и буквално всяка седмица излизат нови публикации с проучвания, които допълват информацията, която имаме за него. Този тип коронавирус може да увреди сърцето и сърдечно-съдовата система като за това има няколко обяснения. От една страна са богатото количество рецептори за ангиотензин конвертиращия ензим-2 (ACE-2) в кардиомиоцитите (клетките на сърдечния мускул), към които се прикрепя коронавирусът преди да навлезе в клетката. От друга страна увреждането на сърцето може да бъде в рамките на общия имунен отговор към инфекцията, както и поради повишеното количество възпалителни протеини (т.нар. цитокинова буря).

Пациентите, след прекарана COVID-19 инфекция, се оплакват от лесна умора, намален физически капацитет, сърцебиене, гръден дискомфорт, труден контрол на артериалното налягане. Ако ги подредим по групи, най-често срещаните усложнения са:

  • перикардит (възпаление на сърдечната торбичка)
  • миокардит (възпаление на сърдечния мускул)
  • ритъмно-проводни нарушения (т.нар. аритмии, клинична изява, на които са оплакванията от сърцебиене, чувство на „прескачане на сърцето“), синдром на постурална ортостатична тахикардия
  • флебити и склонност към тромбообразуване (характерно за болни от COVID-19 в активната фаза)

Единствено сърдечно болните ли са изложени на риск?

Не само. В рисковата група попадат всички хронично болни пациенти, особено тези с наднормено тегло, възраст над 65 г., с повишено артериално налягане, захарен диабет, имунокомпрометирани. Искам дебело да подчертая, че сериозно боледуват и млади пациенти без придружаващи заболявания, за което все още експертите нямат единно мнение.

Можем ли да предотвратим негативните последствия по време на лечението?

Съветвам пациентите с клинична картина на обикновена настинка или такива с неспецифични симптоми да се тестват за COVID-19 и при положителен резултат да потърсят мнението на специалист. Има група медикаменти, за които се смята, че намаляват нивата на възпаление и фиброзните промени в белите дробове.

За какви симптоми трябва да следят пациентите?

Симптомите могат да бъдат най-различни. Като започнем от най-специфичните като липса на обоняние, лесна умора, обща отпадналост, кашлица, температура и стигнем до по-малко характерните като главоболие, гадене, общ дискомфорт.

Кога COVID пациентите трябва да се обърнат към кардиолог?

При всеки пациент с персистиране на оплакванията след прекарана COVID-19 инфекция е препоръчително да се извърши кардиологичен преглед с ЕКГ и ехокардиография. Не подценявайте вируса, това е съветът ми.